Danmarks flagga

Skåningar söker vård i Danmark

Skåningarna åker till Danmark för att operera sina ögon eftersom väntetiderna till ögonsjukvården i det egna landstinget är så långa.

– Det finns ju ett vårdavtal som säger att man inte ska behöva vänta mer än tre månader, och det finns en del privata alternativ i Sverige, men det räcker inte till, säger Vesna Tonjavic, som är chef på ögonkliniken på Skånes Universitets Sjukhus till Sveriges Radio.

De har tagit del av statistik från Försäkringskassan som visar att 600 svenskar sökte ögonsjukvård i Danmark under 2011, framför allt på grund av de långa väntetiderna för operationer av grå starr.

Region Skåne införde tidigare i år ett så kallat fritt vårdval för denna typ av operationer, för att patienterna skulle slippa danmarksresorna. Åtgärden innebar bland annat att fler privata kliniker i Skåne fick börja med operationer av grå starr.

Miljöpartisten Anders Åkesson, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, tror att köerna försvinner. Han tror också att Region Skåne ska kunna locka till sig patienter från till exempel Tyskland i framtiden.

– Vi har ett aktivt arbete med det. Inte minst vår specialiserade universitetssjukvård attraherar patienter utomlands att komma hit. Vi har en stark högspecialiserad sjukvård som är extremt kompetent och viktig, säger Anders Åkesson till Sveriges Radio.

Källa: www.sverigesradio.se

Relaterade sidor: 
Dela det här