Alttext
Hyperhidros

"Läkare i Stockholm räddade mitt liv"

Agneta Christoferson lider av svettsjukdomen hyperhidros. Men hennes eget landsting kan inte erbjuda någon behandling.

– Att jag fann en läkare i Stockholm räddade mitt liv, säger hon. 

När Agneta Christoferson från Munkedal beskriver sin sjukdom, hyperhidros, låter hon bedrövad.

– Det känns som om någon har spillt en hink med vatten över dig. En väninna bad en gång om ursäkt då hon trodde att jag kom direkt ut ur duschen. Den här sjukdomen innebär ett fruktansvärt handikapp.

Ungefär 280 000 svenskar lider av svettsjukdomen hyperhidros. Mängden svett en människa normalt utsöndrar är ärftligt, men kan påverkas av olika medfödda eller förvärvade sjukdomar. Agneta Christofersons liv förändrades totalt när hon för tio år sedan drabbades.

– Sista året jag jobbade som sjuksköterska droppade det ner på patienterna, det var ohållbart.

Omöjligt ha ett normalt liv

Numera kan jag inte ha ett normalt liv. Jag missar barnbarnens studentfester och håller mig borta från socialt umgänge på grund av sjukdomen. En stor del av min tid sitter jag framför en fläkt.

Det finns en behandling som visat sig vara effektiv mot hyperhidros, nämligen botoxinjektioner i ansikte och huvud. Men Västra Götaland, Västmanland och ett par län till har beslutat att inte utföra dessa behandlingar vid hyperhidros, vilket gör att Agneta inte kan få hjälp i sitt eget landsting. Beslutet att inte behandla har väckt stor uppmärksamhet och länen har kritiserats. Men ännu har de inte ändrat ståndpunkt.

Alt

– Jag åker nu till Sophiahemmets svettmottagning i Stockholm för behandling. Jag påstår att läkaren där har räddat mitt liv, säger Agneta Christoferson.

Läkaren Carl Swartling behandlar med Botulinomtoxin som hindrar signaler från nervändsluten att nå svettkörtlarna. Det leder till att patienterna 2-3 dagar efter behandling blir torr. För en begränsad period.

Men de långa resorna, som måste utföras varannan månad, tär på Agneta som också lider av diskbråck. För att få en kortare resväg fick hon vid ett tillfälle identisk behandling i Oslo.

– Det är i alla fall bara tjugo mils resväg, men Försäkringskassan drog in stödet. Jag får inte söka vård i Norge.

Försäkringskassan har också sagt nej till att betala för behandlingarna i Stockholm, vilket gör att Agneta Christoferson hittills betalar resor och behandling, ca 30 000 kr per år, med sin begränsade pension. Hon har överklagat beslutet.

Efter behandling börjar jag leva igen

– Det är inte klokt att jag inte får stöd. Behandlingarna betyder allt för mig. Utan dem stänger jag in mig, då ser jag ingen framtid. Men veckorna efter behandling börjar jag leva igen. Då träffar jag vänner, går till affären och handlar – känner mig normal.

Läkaren Carl Swartling har arbetat med att behandla hyperhidros sedan 1990-talet och han vet vad sjukdomen kan innebära för patienterna.

Så här skriver de på Svettmottagningens hemsida:

”De som lider av hyperhidros tänker ofta på sina besvär. Mycket tid läggs på att försöka dölja svettningarna. En del tar med sig extra tröjor eller strumpor till skolan eller jobbet. En del väljer att bara klä sig i vissa färger eller ha dubbla lager för att dölja svettfläckar. Att ta i någon eller att hälsa vid uttalad handsvett kan kännas mycket pinsamt. En del vill ogärna ta av sig skorna för att det luktar eller för risken att sätta fläckar på parketten. Att svettas från ansiktet kan kännas mycket frustrerande när man är på möten, inför presentationer eller vid kontakt med människor. Många som lider av hyperhidros upplever att de blir defensiva och tänker på sig själv, hur man ska dölja sin svett, istället för att kunna fokusera på andra, samtal, uppgifter”.

 

Dela det här