iCare.nu

Cancerbehandling: jonterapi/hadronterapi

"Landstinget betalar för vård i Japan" kan vi idag läsa på nyhetssidor över hela landet. Ansökan om ersättning avslogs initialt, men har nu omprövats. För det kan vi förmodligen tacka patienten och hennes familj.

Det handlar om att forskning och dokumenterade resultat nu visar på en så pass hög kvalitet att behandlingen kan ersättas av vårt svenska sjukvårdssystem, trots att behandlingsmetoden inte finns i Sverige.

Hade patienten och hennes familj inte överklagat det första avslaget och drivit processen under hela tre år, är det inte alls säkert att ersättning varit en möjlighet idag.

Jonterapi, eller hadronterapi, som det också kallas, anses bland annat både ha bättre effekt och ge upphov till mindre biverkningar än traditionell strålbehandling.

Landstingets bedömning innebär förhoppningsvis att det kan bli lättare att få ett förhandstillstånd (S2-intyg) för behandlingen, men kan man inte vänta upp till tre månader på ett intygsbeslut måste man räkna med att lägga ut pengarna. Observera att ersättning i efterhand inte är garanterad - individuell prövning görs alltid och behandligen måste vara medicinskt motiverad.

Väljer du att åka iväg utan förhandstillstånd bör du räkna med att behöva lägga ut minst SEK 250 000 bara för själva behandligen.

Vårdgivare i Japan ligger långt framme, men det är lång resväg och normalt krävs personliga tolkar under vårdperioden. Det finns högkvalitativa vårdgivare på andra håll, även klart mer geografiskt tillgängliga. Vi tittar just nu på potentiella samarbetspartners bland dessa.

/redax iCare.nu

Dela det här