Ulrika håller upp en fisk
Ulrika efter lyckad ryggoperation i Spanien

”Operationen gav mig livet tillbaka”

Ulrika Lundmark stod inte ut med smärtan längre. Hon låg sängbunden med morfinpump och missade sina barns uppväxt. Landstinget erbjöd steloperation – men väntetiden var flera år.

– Jag kunde inte vänta längre, utan reste till Malaga för operation. Det gav mig livet tillbaka.

De första tecknen på att något var fel kom redan i tonåren. Ulrika Lundmark från Boden hade ständig värk i ryggen och då och då ryggskott. Hon sökte behandling hos sjukgymnaster, naprapater och läkare, men inget hjälpte. Hon sjukskrevs i perioder, eftersom den svaga ryggen ofta låste sig, fram till mitten av 2000-talet då allt blev dramatiskt sämre.

– Till slut kunde jag varken gå eller stå, knappt ligga ner, säger hon.

Ulrika Lundmark fick morfinpump för att stå ut med smärtan och hon fick personlig assistent för att klara vardagen. Nu var hon sjukskriven på heltid.

 

Ständig smärta

Förutom den ständigt närvarande smärtan fanns ytterligare två faktorer som gjorde livet outhärdligt. För det första barnen Gabriella, Jonatan och Johanna vars tillvaro Ulrika inte kunde dela på grund av sitt handikapp. Det andra var den vård hon mötte. Eller rättare sagt – den vård hon inte fick.

– De bedömningar som gjordes förvånade mig enormt mycket. Eftersom jag inte var neurologiskt funktionshindrad prioriterades jag inte. Så småningom bedömde läkarna att jag skulle stelopereras, men väntetiden var ett par år. Jag kunde inte vänta så länge. Det fanns ju perioder när jag knappt ville leva längre.

Ulrika Lundmark slussades också runt på en mängd sjukhus och träffade läkare som inte vågade operera henne på grund av att hon också hade skolios, som de ansåg vara en komplikation.

Genom en vän kom hon i kontakt med en svensk kirurg med klinik i spanska Malaga. Han använde en ny metod för att hjälpa ryggpatienter, som förenklat gick ut på att han avlägsnade de skadade diskarna och opererade in nya diskproteser. Det som skiljer denna typ av operation mot en så kallad steloperation av ryggen är bland annat att patienten förblir mer rörlig. Den passar särskilt bra för yngre patienter.

Ulrika kontaktade läkaren, och då hon inte kunde resa till honom besökte han henne i Boden istället.

– Han var tvungen att undersöka mig innan han uttalade sig om huruvida operationen kunde fungera för mig. Operation måste vara en sista utväg. Den tar sex timmar och innebär alltid en risk.

Därför undersökte Ulrika Lundmark åter olika alternativ i Sverige, men beskeden var fortfarande negativa.

– Då kände jag att jag måste ta chansen, för min egen skull och för familjens skull.

Hon bekostade själv operationen som utfördes i Malaga.

– När jag kom till Malaga träffade jag tolv norrmän som skulle göra samma operation. De hade fått resan bekostad av sitt hemland. Det smärtade mig väldigt mycket att jag inte hade samma möjlighet.

 

”Jag har fått livet tillbaka”

Men trots att hon ännu inte fått tillbaka pengarna ångrar hon sig inte.

– Tvärtom! Jag har fått mitt liv tillbaka. Jag kunde återgå till jobbet som sjuksköterska igen, jag kunde vara tillsammans med min familj igen.

Redan första dagen efter operationen kände Ulrika en förbättring. Och efter 3-4 veckor släppte smärtorna successivt. Ulrika Lundmark tycker att alla som inte får hjälp i Sverige ska undersöka möjligheten till vård utomlands.

– Det är helt fantastiskt. Från att ha varit så fruktansvärt sjuk att jag inte kunde röra mig är jag nu aktiv och har knappt haft en sjukskrivningsdag. Jag kommer precis in från en niokilometersrunda i skogen, säger hon glatt. 

Dela det här